Gezonde leefstijl; training koken op school en in de kinderopvang!

Training

Zeeland

buurtsportcoach

BSO

KDV

Combinatiefunctionarissen

Vrijwilligers

Zorgmedewerkers

Geïnteresseerden in dit domein

Over deze Training

Gezonde leefstijl; geef je nu op voor de training, koken op school en in de kinderopvang!

Ben jij enthousiast over koken en voeding en wil je hiermee aan de slag op school of in de kinderopvang? Loop je vast omdat je niet goed weet waar je moet beginnen of ben je op zoek naar wat extra inspiratie? Dan is deze training van School of Food en Jong Leren Eten Zeeland iets voor jou.

Wat ga je leren?

  • Je wordt volop geïnspireerd om met duurzaamheid en gezondheid aan de slag te gaan, twee belangrijke thema’s die met voeding aan bod komen. Vanuit scholen en kinderopvang is er een toenemende vraag naar gastdocenten. Met het volgen van deze training krijg je dan via onze partners toegang tot ons netwerk van scholen.
  • Op een laagdrempelige manier een kookles opzetten, met of zonder keuken, voor een hele klas of juist kleine groepjes.
  • Planning, logistiek en het didactische stuk van koken met kinderen.

Voor wie is deze training bedoeld?

  • Buurtsportcoaches, diëtisten/voedingsvoorlichters, (leerling) koks, cateraars, moestuincoaches en educatieboeren die gericht aan de slag willen met koken op basisscholen/BSO’s.
  • Leerkrachten, pedagogisch medewerkers en vrijwilligers die werkzaam zijn op een basisschool of BSO en graag op hun eigen school/BSO aan de slag willen gaan met koken.

Over de training: Je kunt een training verwachten met een mooie afwisseling van theorie, praktijk en eigen inbreng. De training vindt overdag plaats in twee delen: Op woensdag 27 november 2024  van 10.00 – 16.00 uur op de Schuberthof 31 in Terneuzen. De tweede bijeenkomst is een online bijeenkomst in januari 2025 en duurt 2 uur (datum en tijd online bijeenkomst in overleg).  Tussen de eerste trainingsdag en het online terugkommoment gaan deelnemers aan de slag met een huiswerkopdracht en zelf koken op een BSO/school.

Kosten: 95,00 euro per deelnemer. Na je aanmelding krijg je van School of Food een betaalverzoek, na het betalen van het inschrijfgeld is je aanmelding definitief.

Aanmelden: Mail je naam, adres, woonplaats, gemeente, telefoonnummer, mailadres, functie en organisatie waarvoor je werkt.

Stuur je mail naar: b.dehaan-jasperse@terneuzen.nl

 

Extra info:

Steeds meer scholen willen op school met voeding en koken aan de slag omdat het goed thuis past in het onderwijs (meerdere kerndoelen van SLO komen aan bod: begrijpend lezen, rekenen, taal, maar ook zorgdragen voor jezelf en de (natuurlijke) omgeving).

Alhoewel de behoefte groeiend is, hebben scholen tegelijkertijd de mankracht niet in huis om kooklessen te organiseren. Het koken met een klas of een groep kinderen heeft best wat voeten in de aarde, waardoor scholen er zelf vaak niet aan beginnen. Om het kookdocenten netwerk uit te breiden voor de groeiende vraag vanuit scholen geeft School of Food trainingen aan diëtisten/voedingsvoorlichters, (leerling) koks, cateraars, moestuincoaches, buurtsportcoaches, hobbykoks en educatieboeren die gericht aan de slag willen met koken op basisscholen/BSO’s.

School of Food verzorgt (meerdaagse) trainingen waarin ruim 10 jaar ervaring wordt gedeeld over het HOE te koken met een klas of groep kinderen. Vragen zoals waar begin je, hoe kom je een school binnen, welke subsidiemogelijkheden zijn er etc. worden behandeld, maar leren deelnemers ook hoe de kooklessen te organiseren. Wat kan met een hele klas en wat juist beter in kleinere groepjes? Welk recept is wanneer geschikt, met welke leeftijd gebruik je de juiste kooktechniek en koken zonder én met een keuken; hoe doe je dat en hoe pak je dat aan? Ook didactiek komt in de training uitgebreid aan bod: hoe spreek je leerlingen aan, hoe activeer je ze tot leren, hoe stuur je groepen aan en hoe hou je de regie bij lastige groepsdynamiek. Met de training word je volop geïnspireerd en laten we zien dat een kookles helemaal niet ingewikkeld of moeilijk hoeft te zijn. Bij de training wordt een handleiding uitgereikt waarin de opgedane kennis ook na te lezen is.